EMail

Agenda

Kerkproeverij
09 sep 2017 - 10 sep 2017 
Categorie:
Vieringen

Omschrijving

 

Neem eens iemand mee naar de kerk!

We gaan iets nieuws doen! In het weekend van 9 en 10 september 2017. Alle kerken samen. Wat heel erg voor de hand ligt en wat we misschien al veel eerder hadden moeten doen. Wat in Engeland en de VS al jaren een bewezen succes is. Namelijk, gewoon iemand uitnodigen om mee te gaan naar de kerk. Om het geloof te 'proeven'. Want waarom zou je datgene wat voor jou waardevol is alleen voor jezelf houden?

Maar het hangt van jou af, of jij het durft. Om op je collega, buurman, vriend, of familielid af te stappen en te zeggen: “Hé, ga je met me mee?” Gewoon voor een keertje. Wie weet welke uitwerking het gaat hebben. Het gaat om het uitnodigen, dat we dat weer leren. En inderdaad, misschien zegt diegene: ik kom niet. Maar dan hebben we de uitnodiging wel gedaan. En dat telt.


 Wat is het geheim van het succes van de Engelse variant van Kerkproeverij? De initiatiefnemer van 'Back to Church Sunday', dominee Michael Harvey, kwam naar Nederland om te inspireren. Met zijn Britse Manchester-accent zei hij droog: “Eigenlijk zijn we vaak heel opgelucht als mensen ‘nee’ zeggen op onze uitnodiging, toch? Want wat als ze werkelijk ‘ja’ zeggen, wat moeten we dan wel niet?” Harvey vindt dat we ons veel te druk te maken om onze eigen zorg en angst voor afwijzing, dan dat we ons richten op de uitgenodigde, en de weg die God met hen gaat. 

Het doen van de uitnodiging zélf is een handeling van geloofsvertrouwen (act of faithfulness). Het antwoord op de uitnodiging is aan God. Degene die je uitnodigt wordt ook door God geleid volgens Harvey. God nodigt uit, niet wij.
Zie ook: www.kerkproeverij.nl